Vészhelyzet ide – vészhelyzet oda, de az SZJA bevallási időszak zajlik, és a határidő meghosszabbítása sem várható, ahogy tavaly sem volt, idén sem lesz nagy valószínűséggel!

Március közepén azok az adózók kapták meg a NAV által elkészült bevallás tervezetet, akiknek volt 2020-ban munkáltató, illetve kifizető által jutatott jövedelmük. A tervezetről kaptunk értesítést az ügyfélkapus tárhelyünkre, ahol 30 napig található meg az értesítés, de magát a tervezetet ezután is megtaláljuk az eszja portálon. A tervezet nagyon sokat segít a bevallás elkészítésekor, DE fenntartással kell kezelni az ott talált adatokat, azaz nagyon ajánlott ellenőrizni! Sokan azzal érvelnek, hogy “nade a NAV készítette a bevallásomat!”. Nem, nem a NAV készíti, nem vállalnak felelősséget a tervezetért, továbbra is a magánszemély felelőssége, hogy helyes adatok szerepeljenek a bevallásban!

 

Bevallás tervezet

Fontos tudni, hogy a NAV szoftvere a munkáltató, kifizető által nyújtott adatszolgáltatás alapján készíti el a bevallás TERVEZETET! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a NAV által elkészített adathalmaz, csak TERVEZET, mely ha nem csinálunk vele semmit, akkor május 20-án, 24 órakor bevallás lesz, függetlenül attól, hogy helyes adatok vannak benne, vagy sem!

Néhány példa, mire kell figyelni:

  • minden munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmünk szerepel-e a tervezetben;
  • ha több önkéntes biztosításunk van (egészségpénztár, nyugdíjpénztár), akkor ki kell választanunk, hogy melyik pénztárra kérjük vissza az adó jóváírásunkat;
  • családi adó kedvezménynél fontos, hogy ha egész évben jogosultak voltunk a családi pótlékra, akkor egész évre jár gyermekünk után a családi adókedvezményre;
  • ingatlan bérbeadás nem minden esetben szerepel a tervezetben;
  • ingatlan értékesítés NINCS a tervezetben.

Az SZJA bevallást nem csak az eszja portálon lehet beadni, hanem a klasszikus ÁNYK felületen keresztül, a 2053 (20SZJA) nyomtatványon. Ennek a “hátránya”, hogy a keret programot illetve a nyomtatványt le kell tölteni a NAV oldaláról, “előnye”, hogy sokkal átláthatóbb a nyomtatvány. Ami fontos lehet ebben az esetben még, hogy a gépen legyen JAVA program, mert különben nem tudja letölteni a keretprogramot.

 

Készítettem egy online kurzust, képernyő videóval, pdf leírással, melyben megmutatom, hogyan tudja leellenőrizni, kiegészíteni az eszja portálon a bevallás tervezetét, illetve van egy videó, melyben a 2053 nyomtatványon mutatom meg az alapokat. A kurzushoz tartozik egy facebook csoport, ahol kérdést tehet fel, ha valahol elakad a kitöltéskor!

Bevallás elkészítését vállalom, amennyiben úgy dönt, hogy szakemberre bízza a bevallását, ebben az esetben kérem olvassa el a megrendelés folyamatát ezen az oldalon.