2023 adóbevallás…

...1+1% felajánlása

A személyi jövedelemadó bevallás ÉS az 1%-ok felajánlásának is a határideje: 2024. május 21. kedd.
FONTOS, hogy az 1%-ok tekintetében ez a határidő jogvesztő, azaz ha május 22-én 00:01 perckor adod be, akkor már el fogják utasítani a felajánlást, tedd meg előtte.
Ha szükséged van segítségre, MEGNYÍLT  a jelentkezési lehetőség a 2023. adóév SZJA bevallás elkészítésére! 🙂
Adójóváírás

Jó pár évvel ezelőtt csak az adóbevallással együtt tudtad beadni az 1%-od felajánlását, vagy külön utánajárással! Sokan még erre emlékeznek, pedig most már sokkal könnyebb, rugalmasabb a nyilatkozattétel.

Sokszor hallom a könyvelőre bízza az adózó, hogy

  • kinek ajánlja fel az ő nevében -ez nagyon nem jó megoldás, mert előfordulhat, hogy TE nem annak a civil szervezetnek adnád, de…
  • vagy megmondod kinek ajánlod fel, és majd a könyvelő, aki a bevallásodat beadja, pár gombnyomással elintézi.

Ez utóbbi már jobb, mint az első, viszont a legegyszerűbb, és legszabályosabb ügy, ha TE mint adózó adod le a nyilatkozatodat, csak NE FELEJTSD EL!

 

Lépj be az eszja felületére ügyfélkapus felhasználóneveddel, jelszavaddal, és a felületen találod a bevallás tervezetet, vagy a már beadott SZJA bevallásodat, és jobb oldalon találod az 1%-ról nyilatkozási lehetőséget.

A következő képernyőfotón látható, hogy két helyre tudsz írni adószámot, illetve technikai számot, mindkét megjelölt szervezet kap 1-1%-ot a megmaradt SZJA kötelezettségedből. Ha nem tudod kinek adhatod, vagy akinek szeretnéd, kaphat-e, akkor segítségként van egy lista (jó hosszú, mindenki benne van), onnan ki lehet választani a támogatható szervezetet.

FONTOS tudni, hogy ha nem maradt SZJA, amit felajánlhatsz, mert pl.:

  • különböző kedvezmények miatt nincs személyi jövedelemadód
  • adójóváírás miatt nem maradt felajánlható adó
  • elkülönülten adózó jövedelem (osztalék, ingatlan értékesítés) adójából nem lehet felajánlást tenni
  • KATA-sok pl. ezért nem tudnak felajánlani 1%-ot, ha nincs összevont adóalapba tartozó jövedelmük.

 

Ezekben az esetekben csak a civil szervezeteknek nem tudsz felajánlani, DE az egyházaknak ha felajánlasz, akkor kvóta szerint kap a megjelölt egyház. Egyházaknál még azt is jó tudni, hogy ha már nyilatkoztál tavaly, és ugyanannak az egyháznak szeretnél adni, akkor nem kell újra nyilatkozni!

Évek óta nincs összefüggésben az SZJA adó bevallás és 1%-os nyilatkozat beadása, azaz nyugodtan beadhatod a bevallásodat bármikor és gondolkozhatsz kinek add az 1%-ot, csak a határidőre nagyon figyelj!!!

Ha egyszerre adod be a bevallást és az 1% nyilatkozatot, akkor nem fogod elfelejteni!

 Jogvesztő határidő: 2024. május 21. kedd 23:59

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉