VÉGE!!! Ma 23:59-ig lehet beadni az 1+1%-okra a rendelkező nyilatkozatot elektronikusan. Az eszja portálra belépsz, és ha már beadtad a bevallást, akkor is tudsz még rendelkezni. Ne felejtsd el, mert jogvesztő,2021. május 21-én 00:01 perckor beérkezett nyilatkozatot már nem dolgoznak fel.

Akinek nincs adóköteles jövedelme, tehát pl. katás vállalkozó vagy, akkor civil szervezetnek nem tudod felajánlani a 0 forint adódból az 1%-ot. Az egyházaknak a 4 jegyű technikai szám beírásával az állam, kvóta alapján utalni fog. Ha már tavaly rendelkeztél egyház felé, akkor idén nem kell újból, csak akkor, ha visszavonod a nyilatkozatot, vagy másnak szeretnél nyilatkozni.

1%-ot csak az összevont adóalapba tartozó jövedelemből tudsz felajánlani a civil szervezeteknek, az elkülönülten adózó jövedelmek (ingatlan értékesítés, osztalék, értékpapír árfolyam nyereség) adójából nem lehet.

 

KATA-soknak NEM KELL nullásan beadni SZJA bevallást, ha nem volt semmi szja köteles jövedelmük. Ez alól csak akkor van kivétel, ha diákhiteled volt, és a törlesztést a jövedelem után kell megállapítani! KATA-snak nincs jövedelme, hanem bevétele, ezért a nullás szja beadásával jelzed, és ekkor a minimálbér alapján számolják a törlesztőrészletet a diákhitel centrumban.